Virgilio Sieni

Virgilio Sieni is directeur Dans van de Biënnale van Venetië sinds 2013. Als choreograaf en danser is hij sinds het begin van de jaren ’80 een belangrijk figuur in de Italiaanse hedendaagse dans. Geboren in Florence studeerde hij klassieke en hedendaagse dans in Amsterdam, New York en Tokio, en volgde hij opleidingen in visuele kunst, architectuur en krijgskunst.
In 1983 richtte hij het Parco Butterfly gezelschap op, dat in 1992 opging in de Compagnia Virgilio Sieni, vandaag een van de belangrijkste spelers in het landschap van de Italiaanse choreografie. Het gezelschap onderhoudt hechte banden met de belangrijkste Europese theaters en festivals, waaronder het Festival d’Avignon, de Biënnale van dans in Lyon, Charleroi Danse in Brussel en het Théâtre du Merlan, Scène Nationale de Marseille, alsook de voornaamste Italiaanse danscentra.
Als gastchoreograaf creëerde Sieni choreografieën voor grote Italiaanse operahuizen en theaters, waaronder Teatro alla Scala in Milan, Teatro Comunale in Florence – Maggio Musicale Fiorentino, Teatro San Carlo in Napels, Teatro Massimo in Palermo en Teatro dell’Opera in Rome. Hij werkte vaak samen met wereldvermaarde visuele kunstenaars, muzikanten en componisten voor de creatie van zijn werken. Onder de muzikanten vinden we onder meer Alexander Balanescu, Giorgio Battistelli, Ennio Morricone, Steve Lacy, Francesco Giomi/Tempo Reale, Evan Parker en Stefano Scodanibbio. Voor kostumering heeft Miuccia Prada met hem samengewerkt in drie producties.
Sinds 2003 is Virgilio Sieni directeur van CANGO Cantieri Goldonetta in Florence: een ruimte binnen de muren van een historisch gebouw in de Oltrarno wijk, uitgerust om er dans en andere vormen van lichamelijke expressie voor te stellen, kunstenaars te ontvangen en waar onderzoek en representatie van de hedendaagse artistieke disciplines een plaats krijgen. Vanuit zijn ervaringen met de Compagnia Virgilio Sieni en CANGO sticht hij in 2017 the Academy of the Art of the Gesture: een innovatief kader voor de transmissie van verschillende kunstdisciplines en om een nieuwe relatie tot stand te brengen tussen training en productie, gericht op zowel professionele als groepen van beginnende dansers, van jong tot oud, inclusief blinden.
Hij coördineert de publicatie van een boekenserie genaamd Il Gesto, in samenwerking met de Maschietto Editore uitgeverij in Florence. 
In 2013 kreeg Virgilio Sieni de titel van ridder in de Orde van Kunst en Letteren (chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres) uit de handen van de Franse minister van cultuur Aurélie Filippetti.