Thierry Smits

Thierry Smits is vandaag een referentie in de Belgische hedendaagse dans. In de loop van 25 jaar bouwde de choreograaf consistent aan een artistiek oeuvre dat buiten de lijntjes kleurde, vaak polemisch van inslag was en tegen de heersende stroming indruiste. Zijn creaties – afwisselend pure dansvoorstellingen en performatieve stukken – onderzoeken onze verhouding met ons lichaam, dat voorwerp van begeerte, genot en eindigheid dat hij vandaag meer dan ooit beschouwt als een politieke ruimte, « de enige vrije ruimte die ons nog rest ».

Sinds hij in 1990 zijn gezelschap – Compagnie Thor – opstartte, creëerde Thierry Smits meer dan dertig dansvoorstellingen, waaronder Eros délétère (1991), Red Rubber Balls (1999), D’ORIENT (2005), V.-Nightmares (2007) en To the Ones I Love (2010). Zijn creaties, die gekenmerkt worden door een sterke zin voor beelden, roepen esthetieken op die nu eens bewust provocerend aansluiten bij pop en queer, dan weer uitgepuurd en hedendaags zijn. Wat ook hun vorm is, al zijn voorstellingen getuigen van een doorgedreven technische nauwgezetheid en bewegingsinventiviteit, van een onbetwistbare generositeit en vrijmoedigheid.

Thierry Smits’ producties werden opgevoerd in België en in het buitenland: in Europa, Amerika, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, op plaatsen en festivals zoals de Barbican in London, Trafó in Boedapest, het Schriittmacher Festival in Aachen, de Opera van Rouen, het BIPOD Festival in Beiroet, het Teatro de la Ciudad in Mexico en de prestigieuze Brooklyn Academy of Music in New York.