Robyn Orlin

Emblematische figuur van de internationale kunstscène werd Robyn Orlin lange tijd beschouwd als het enfant terrible van de Zuid-Afrikaanse dans.
Opgeleid in hedendaagse dans en met een diploma van The Art Institute of Chicago (USA) onderzoekt Robyn Orlin sinds haar eerste creatie in 1980 de politieke dynamiek van haar land, toen nog onder het apartheidsregime. Dit engagement, alsook haar kritische blik op de overheersende artistieke principes en vormen, zijn voelbaar in heel haar werk. Dans vermengd met tekst, beeld en voorwerp laat Robyn Orlin toe te experimenteren met de theatrale vorm. Met humor, ironie en virtuositeit bevraagt ze in haar werk de sociale, politieke en culturele meanders van de maatschappij. Het werk van Robyn Orlin is meermaals bekroond geweest, zowel in Zuid-Afrika als op internationaal niveau (British Theatre’s Laurence Olivier Award, AA Vita Award, FNB Regional Award…).
Robyn Orlin woont en werkt in Berlijn en Johannesburg en reist met haar werk de hele wereld rond. Toch blijft ze heel nauw gehecht aan haar geboortestad, Johannesburg, de bron van inspiratie waaruit ze haar energie voor creatie haalt.