Noé Soulier

Noé Soulier (1987, Parijs) maakt deel uit van een nieuwe, getalenteerde generatie van Franse choreografen. Als danser begon hij zijn opleiding aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse in Parijs. Hij zette deze studies verder aan het Nationaal Ballet van Canada en aan P.A.R.T.S. in Brussel, waar hij in 2010 afstudeerde. Noé vervolmaakte zich ook in de klavecimbel en behaalde in 2013 zijn master filosofie aan de Sorbonne in Parijs. Tegelijk was hij performer in het werk van o.m. Daniel Linehan en maakte hij deel uit van het residentieprogramma van Palais de Tokyo in Parijs.

Het werk van Noé Soulier is hoogst reflexief en verenigt vaak verschillende van zijn interesses. In hybride lecture-performances zoals Idéographie en Movement on Movement analyseert Soulier zowel het dansvocabularium als de spreektaal in een poging om hun actuele betekenis te achterhalen. Ook in de solo The Kingdom of Shades en de trio’s Little Perceptions en D’un pays lointain genereert Soulier een polyfonie aan betekenissen door uiteenlopende invalshoeken op beweging te verenigen in een dynamisch perspectief.

In 2010 wint hij de eerste prijs van de wedstrijd Danse Élargie, georganiseerd door le Théâtre de la Ville en le Musée de la Danse met zijn werk Petites perceptions waarin hij een onderzoek begint naar de verschillende wijzen om beweging te definiëren. Met de solo Mouvement sur Mouvement (2013), drijft hij een wig tussen woord en gebaar met het doel de manier te bevragen hoe deze samenwerken om betekenis te creëren. In 2014 neemt hij de syntaxis van het vocabularium van klassieke dans onder de loep met het werk Corps de ballet, gecreëerd voor CCN – Ballet de Lorraine. In Movement Materials (2014) en Removing (2015) zet hij zijn onderzoek over de definitie en interpretatie van beweging, geïnitieerd met Petites perceptions, verder. In oktober 2016 publiceert hij Actions, mouvements et gestes, een choreografische voorstelling in boekvorm, in de collectie Carnets aux Éditions van het Centre national de la danse. In september 2017 stelde hij Performing Art voor in Centre Pompidou.