Michele Rizzo

Michele Rizzo (1984, Italië) studeerde af in 2011 aan de School for New Dance Development in Amsterdam (SNDO). Daar is hij momenteel gastdocent choreografie en bewegingsonderzoek. In 2015 studeerde hij af aan het Sandberg Instituut Amsterdam in het Dirty Art Department Master-programma voor beeldende kunsten.

Zijn onderzoek speelt zich af op de kruising tussen performance en beeldende kunst. Hij creëert performances met een grote visuele impact die elementen van beeldhouwkunst, dans en theater laten samensmelten. Hoewel al zijn werken verenigd worden door een bijzondere interesse in de poëzie van transformatie, wording en transcendentie, mondt deze multidisciplinaire aanpak vaak uit in heel uiteenlopende performances.

In 2013 creëerde hij het werk M, dat in première ging tijdens het Something Raw-festival in Amsterdam, en dat ook bestond in de vorm van een installatie en een magazine. In dit werk confronteert Michele zichzelf met zijn eigen beeld, met noties van identiteit en zelfontwerp, terwijl hij praat met een beeld / realistische kopie van zijn eigen lichaam. Later, in 2015, creëerde hij HIGHER, geproducet door het Frascati-theater in samenwerking met ICKamsterdam. Zijn recentste werk Spacewalk (2017), geproducet door het Frascati-theater en AFK, in coproductie met Dansmakers Amsterdam, ICKamsterdam en CAMPO, behandelt nog steeds noties van clubben en trance, maar overstijgt ook de esthetiek van de club en vertaalt ze in een unieke ruimtelijke omgeving, die verwijst naar het domein van het virtuele en de architectuur.