Mette Ingvartsen

Mette Ingvartsen is een Deense choreografe en danseres. Vanaf 1999 studeerde ze in Amsterdam en Brussel, waar ze in 2004 afstudeerde aan de school voor podiumkunsten P.A.R.T.S.
Haar eerste voorstelling Manual Focus (2003) maakte ze terwijl ze nog studeerde. Enkele van haar vroege stukken zijn 50/50 (2004), to come (2005), It’s in The Air (2008) en GIANT CITY (2009) – deze voorstellingen stellen affect, perceptie en gevoel in vraag in relatie tot lichamelijke representatie. Haar werk kenmerkt zich door hybriditeit en houdt zich bezig met het uitbreiden van choreografische praktijken door dans en beweging te combineren met andere domeinen, zoals de beeldende kunsten, technologie, taal en theorie.

Een belangrijk deel van haar werk werd ontwikkeld tussen 2009 en 2012 met The Artificial Nature Series, dat zich via choreografie richtte op een herconfiguratie van relaties tussen menselijk en niet-menselijk handelingsvermogen. De reeks bevat drie voorstellingen zonder enige menselijke aanwezigheid: evaporated landscapes (2009), The Extra Sensorial Garden (2011) The Light Forest (2010), en twee waarin de menselijke figuur werd geherintroduceerd: Speculations (2011) en het groepswerk The Artificial Nature Project (2012).

In contrast daarmee schrijft haar recentste reeks, The Red Pieces – 69 positions (2014), 7 Pleasures (2015), to come (extended) en 21 pornographies (2017) – zichzelf in een geschiedenis van menselijke voorstellingen in, met een focus op naaktheid, seksualiteit en de manier waarop het lichaam historisch gezien altijd een politiek strijdtoneel was.

In 2019 ging Moving in Concert in première, een abstracte groepschoreografie die focuste op de verstrengeling tussen mensen, technologie en natuurlijke materialen.

Voor 2021 bereidt Mette Ingvartsen twee nieuwe projecten voor: The Life Work, een in situ project met senioren in het Ruhrgebied in Duitsland, dat het wil hebben over migratieproblemen. En een nieuwe solo, The Dancing Public, geïnspireerd op een fascinatie voor dansmanieën uit de loop van de geschiedenis.

Ingvartsen richtte haar gezelschap op in 2003 en sindsdien is haar werk vertoond in heel Europa, in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Azië. Ze was artist-in-residence bij Kaaitheater in Brussel (2012-2016) en Volksbühne in Berlijn, en is aangesloten bij het netwerk APAP.

ZE behaalde een doctoraat in de Choreografie aan UNIARTS / Lund Universiteit in Zweden.

Behalve uit creëren, optreden, schrijven en lezingen geven, bestaat haar praktijk ook uit lesgeven en onderzoek delen via workshops met studenten aan universiteiten en kunstscholen. Ze heeft samengewerkt en opgetreden met Xavier Le Roy, Bojana Cvejic, Jan Ritsema en Boris Charmatz, en geïnvesteerd in collectieve onderzoeksprojecten zoals het kunstenaarsplatform EVERYBODYS(2005-2010), waarvoor ze everybodys publications mee coördineerde, maar ook het opleidingsproject Six Months, One Location (2008) en de performatieve conferentie The Permeable Stage.

© Akos Burg

Nieuws