Charleroi danse s’engage à produire, présenter et accompagner les œuvres de Louise Vanneste durant trois années, de 2017 à 2020.

Louise Vanneste

Elk stuk van Louise Vanneste ontstaat uit een nauwe wisselwerking tussen de verschillende media die in het choreografische wordingsproces een rol spelen : plastische kunsten, muziek, licht of ook video. Samen vormen ze dezelfde tijd-ruimte. Het lichaam, dat onlosmakelijk deel uitmaakt van die specifieke tijd en ruimte, onderzoekt verschillende lichaams- en gemoedstoestanden. Via een proces van depersonalisering en/of herpersonalisering (het uitvinden of uitwissen van conventies betreffende het lichaam, de wislkracht en de verhouding tot de ander) gaat men het lichaam beschouwen als een ruimte vol ervaringen die de toneelmatige eenheid van tijd en ruimte versterkt. Lichaam en media doen aldus een andere werkelijkheid ontstaan, weliswaar met elementen uit die werkelijkheid maar die, verschoven in tijd en ruimte, toch verwarring zaaien. Aangezien de dans per definitie vluchtig is, komt het er voor de choreografe op aan om het huidige moment te vatten en zo onze relatie met het geheugen, het instinct, de aanwezigheid op toneel en de waarneming in het algemeen open te leggen.

 

Na een opleiding klassieke dans trekt Louise Vanneste naar P.A.R.T.S., waar ze in 2000 afstudeert. Met een beurs van de Stichting SPES zet ze haar vorming verder bij de Trisha Brown Company in New York. Sinds haar terugkeer treedt ze op in binnen- en buitenland en werkt ze samen met kunstenaars uit verschillende disciplines, waaronder videokunstenaar Stéphane Broc, musici en componisten Cédric Dambrain en Antoine Chessex, choreografe-danseres Ayelen Parolin, lichttechnicus Renaud Ceulemans, danseres Eveline Van Bauwel, plastisch kunstenaars Arnaud Gerniers en Stephan Balleux,… In juni 2008 voert ze haar eerste groepsstuk Sie kommen op. Sindsdien heeft ze de solo HOME (2010), het trio Persona, het duo Black Milk (2013) en de installatie Going West (2013) gecreëerd. Haar werken worden in binnen- en buitenland opgevoerd (Holland Festival – Augusti Tantsu festival/ Estonie, Bienal Internacional de Dança Do Ceara/ Brésil, Pays de danse, Théâtre de Liège/ Be, Biennale de Charleroi danse/ Be, Fabbrica Europa / It, Romaeuropa / It, Hong Kong experimental Gallery, CDC Toulouse / Fr, Palais de Tokyo / Fr …). Haar jongste stuk Gone in a Heartbeat werd gecreëerd in de KVS naar aanleiding van het Kunstenfestivaldesarts in 2015.

In juni 2017 voert ze in Parijs ter gelegenheid van de Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis haar nieuwe creatie Thérians op, een solo voor twee dansers. Met dit project begint ze met haar tot 2019 lopende onderzoek naar de overlapping tussen dans en literatuur.

Contact

Fabienne Aucant
fabienne@charleroi-danse.be
+32 (0)71 23 01 31