Josef Nadj

Josef Nadj wordt geboren in Kanjiža, in de regio Voïvodine, een Hongaarstalige enclave in Servië. Na zijn studies Schone Kunsten in Budapest, vestigt hij zich in Parijs, waar hij een opleiding mime volgt en zich initieert in tai-chi, butô en hedendaagse dans. Hij vertolkt in werken van Sidonie Rochon, Mark Tompkins, Catherine Diverrès en François Verret. Zijn vernieuwende en ongegeneerde aanpak maakt van hem sinds de jaren ’80 een pionier van de hedendaagse dans. Sinds Canard Pékinois (1987), het werk waar hij mee doorbrak, getuigen de werken van Josef Nadj van een uitdagende en passievolle choreografie.
Choreograaf, danser, maar ook plastisch kunstenaar en fotograaf, bekijkt hij de mensheid vanuit een poëtische en gepassioneerde hoek, steeds op zoek naar nieuwe vormen van beweging.
Josef Najd heeft meer dan veertig creaties en exposities op zijn palmares die geprogrammeerd werden in nagenoeg 50 landen. Hij was te gast op grote internationale festivals (Festival d’Avignon, Chekhov International Theatre Festival, Prague Quadrennial, enz.). Over de jaren heen zijn de werken van Josef Nadj klassiekers geworden binnen de hedendaagse dans. Hij stond aan het hoofd van het Centre Chorégraphique National d’Orléans tussen 1995 en 2016 waarna hij in 2017 zijn nieuw gezelschap oprichtte in Parijs. Met Atelier 3+1 bouwt hij zijn opus verder uit en geeft er tegelijkertijd een nieuwe wending aan. Binnen zijn huidig choreografisch onderzoek krijgt plastische kunst een centrale rol op het podium.