Fabrizio Cassol

Fabrizio Cassol is al twintig jaar componist en saxofonist van de groep Aka Moon.
Hij werkt regelmatig samen met choreografen zoals Alain Platel (les ballets C de la B – vsprs, pitié!, Coup Fatal), Anne Teresa De Keersmaeker (Rosas), de Samoaan Lemi Ponifasio (Mao Company), de Congolees Faustin Linyekula (studio Kabako); maar hij is ook werkzaam in de operawereld met onder andere Philippe Boesmans-Luc Bondy en in het theater met onder andere toneelgroep Stan.
Zijn jarenlange nauwe samenwerking met de Brusselse KVS onder leiding van Jan Goossens wordt gevolgd door een residentie in de Brusselse opera De Munt-La Monnaie onder leiding van Bernard Foccroulle.
Sedert 2012 is hij ook in artiest in residentie bij de Fondation de l’Abbaye Royaumont nabij Parijs waar hij zich verder verdiept in de studie van de wereldculturen. Zijn bijzondere interesse voor niet-Europese muziek is ontstaan tijdens een zeer bepalende reis naar de Aka Pygmeeën in de Centraal-Afrikaanse Republiek in 1992 en breidde verder uit tot Azië (vooral India) en Afrika waar hij heeft gewerkt met de Malinese diva Oumou Sangare, de Griot Baba Sissoko en de Black Machine, de Indische meesterpercussionist U.K. Sivaraman en de Senegalees Doudou N’Diaye Rose. In de wereld van de improvisatiemuziek werkte hij onder andere met Marc Turner, Robin Eubanks, David Gilmore, Magic Malik, Marc Ducret en Joe Lovano.
Samen met Dj Grazzhoppa, richt hij de eerste bigband op met 14 Dj’s en met instrumentenbouwer François Louis, werkte hij mee aan het concept van de Aulochrome, een nieuw polyfoon blaasinstrument.
Zijn kennis van muziek uit orale en geschreven tradities, van kamermuziek en symfonisch werk, deelt hij in tal van workshops en masterclasses die hij geeft zowat over ter wereld, aan het Conservatoire National Supérieur de Paris, the Royal Academy of London, het Conservatorium van Jeruzalem, in Alger, Beijin, Berlijn, Chennai, Tunis en Royaumont.
In 2017 bracht hij samen met Aka Moon een collector box uit voor hun 25e verjaardag, inclusief het nieuwe album ‘Now’ dat terugkeert naar de roots van de groep, waarbij het oorspronkelijke trio samenspeelt.