Alireza Mirmohammadi

 

Alireza Mirmohammadi is een Iraanse danser, choreograaf en regisseur. Hij werd op 8 april 1986 in Teheran geboren en behaalde een bachelor in toneel aan de faculteit Kunst van de universiteit van Teheran. Sinds 2005 heeft hij deelgenomen aan een hele reeks workshops, o.a. met Christina Ciupke, Jule Flierl, Kaya Katodziejczyk, Gilles Polet, Bara Sigfusdottir, Katerina Bakatsaki, Attila Pesyani, Mehdi Farajpoor, Mohammad Abbasi en Atefe Tehrani. Hij was een van de artiesten op het Fadjr theatre festival met een werk dat daarna een maandlang op het programma stond in de Central Theatre Hall in Teheran.
Hij heeft ervaring met verscheidende vormen van podiumkunsten. Tussen 2005 en 2009 vertolkte hij in een reeks, interactieve voorstellingen van Iraanse regisseur Mehdi Faradjpour. Daarna werkte hij samen met de vermaarde Iraanse choreografe Atefeh Tehrani in haar dans-theatervoorstelling ‘Read’. Als regisseur zette hij zijn eerste stappen in schoolvoorstellingen, waarna het dans-theater-project Faust volgde in 2011. Drie maand later regisseerde hij nog een andere voorstelling aan de faculteit Kunst van de universiteit van Teheran. In 2013 deed hij de choreografie voor de dansers in de film I want to van de Iraanse regisseur Bahman Farmanara. In 2016 draaide hij de dansfilm ‘nature exploration’ op verschillende locaties in zijn thuisland Iran. Om een antwoord te bieden op het gebrek aan betrokkenheid tussen dansers uit verschillende disciplines, richtte hij in 2017 IPAC (Iranian Performing Arts Community) op, die ondertussen 300 leden telt. Hij was tevens de lokale partner voor de organisatie van de IETM (International network for contemporary performing arts) bijeenkomst in Teheran. In juni 2017 co-regisseerde hij de kortfilm ‘the home which I loved’ van Maryam Ghiasi. Sinds 2017 werkt hij samen met Bára Sigfusdóttir, een IJslandse choreografe die in Brussel woont. De laatste creatie ‘being’ toert momenteel onder meer in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, IJsland. Daarvoor werkte Alireza samen met Bára in haar bewegingsonderzoek. Eind 2018 werkte hij mee aan de kortfilm “stain”, geregisseerd door Maryam Ghiasi.
In het kader van de kunstenaarsresidentie bij Workspacebrussels werkte hij in 2019 aan zijn soloproject als danser en choreograaf Lullaby. Hij is tevens artiest in residentie van PACT in Essen, Duitsland.