Stuk voor 11 dansers

WAW – We are Woman

Thierry Smits

Creatie 2018

Chorégraphie : Thierry Smits
Dramaturgie et collaboration artistique : Antoine Pickels
Danseurs : Linton Aberle, Ruben Brown, Davide Guarino, Michal Adam Goral, Gustavo Monteiro, Oskari Nyyssölä, Emeric Rabot, Nelson Reguera Perez, Eduard Turull, Duarte Valadares, Paolo Yao
Création musicale : Nicolas Klau avec Loreto Zamora
Costumes : Silvia Hasenclever
Création lumières : Nicolas Simonin
Assistanat : Vincenzo Carta
Consultant-e-s : Véronique Danneels (historienne de l’art), Laura Tecco, Caroline Gounongbé et Samantha Blaiberg (obstétriciennes-gynécoloques) et David Paternotte (sociologue)
— 
Production : Compagnie Thor
Administration et production : Fabien Defendini, Karim Mohdhi
Coproduction : Charleroi danse, COOP Asbl, Théâtre Varia
Soutien : Shelter Production, ING et du taxshelter du gouvernement fédéral belge.

Création 2018, Théâtre Varia, Bruxelles

In zijn nieuwe creatie We are Woman werkt de Belgische choreograaf Thierry Smits met dezelfde elf dansers die hij in zijn laatste voorstelling Anima Ardens (2016) ten tonele voerde. Met dit nieuwe werk tekent Smits opnieuw voor een artistieke interpretatie wars van trends, niet bang van polemiek en die zich niet laat opsluiten in een keurslijf. Vertrekkende van de clichés van mannelijkheid, van top tot teen, gaat deze groep mannen op zoek naar “het vrouw worden”. Elke danser “ontdekt de vrouw in zich”, analoog naar “de clown in zich vinden”, aldus de choreograaf. Het gaat erom dat elke danser zijn vrouwelijke dubbelganger tot leven doet komen. Thierry Smits trekt dus op onderzoek uit naar een imaginair, maar weliswaar reëel ander lichaam, en zet zijn dansers op pad om beweging te herdefiniëren, “de energie en uithoudingsvermogen op andere manieren te vinden”, te werken met zowel kracht als krachteloosheid. Het gaat er voor de choreograaf om dat “het ideaal van kracht plaats ruimt voor een esthetische waarde, de oorlog de rug toe te keren ten gunste van de kunst”.

Za. 06.04.2019
20:00
Charleroi - Écuries
1h10