TALOS

Arkadi Zaides

Concept et direction : Arkadi Zaides

Avec la collaboration de : Claire Buisson, Nienke Scholts, Jonas Rutgeers, Youness Anzane, Effi & Amir (Effi Weiss & Amir Borenstein), Gabriel Braga, Culture Crew, Amit Epstein, Dyane Neiman, Simge Gücük, Thalie Lurault, Etienne Exbrayat

Interprétation : Lara Barsacq

Administration et production : Simge Gücük

Diffusion internationale : Key Performance – Julia Asperska & Koen Vanhove

Coproduction : Les Subsistances, Lyon, CDC Toulouse, NEXT Festival, Lille-Kortrijk-Tournai, La Maison de la Danse, Lyon, CCNN – Centre Chorégraphique National de Nantes, TanzQuartier Wien, Vienne, Wiesbaden Biennale, Wiesbaden, Teaterhuset Avant Garden, Trondheim, K3 – Zentrum für Choreographie | Tanzplan Hambourg dans le cadre du projet Together Apart financé par la Fondation Fédérale Culturelle Allemande.

Accueil en résidence : O Espaço do Tempo, Montemor-o-Novo, STUK, Leuven, Kunstenfestivaldesarts, Dialoghi Résidence pour le spectacle vivant à Villa Manin/CSS Udine, Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer.

Avec la participation de DICRéAM.
Avec la participation du Fonds Transfabrik – Fonds franco-allemand pour le spectacle vivant.
Institut des Croisements / Arkadi Zaides est soutenu par le Ministère de la Culture et de la Communication / DRAC
Auvergne-Rhône-Alpes dans le cadre de l’aide à la structuration.

De reus Talos, mythologische figuur die Kreta en Europa moet beschermen tegen invallen, leent zijn naam aan een Europees technologieproject met als missie het opsporen van illegalen in grensgebieden met behulp van een robot. Arkadi Zaides, eeuwige migrant, grijpt deze gelegenheid aan om in een creatie, die het midden houdt tussen conferentie en performance, de ethische en politieke gevolgen van zulk project te tonen. In zijn recente projecten heeft Arkadi Zaides, geboren in Wit-Rusland, geëmigreerd naar Israël en nu pendelend tussen verschillende Europese landen, zich gebogen over de problematiek van het lichaam oog in oog met het geweld van migratie. Het lichaam als reservoir van de schokken van het verleden is de kern van zijn onderzoek dat verschillende kunstvormen combineert en als het ware een documentaire is bestaande uit interviews, archieven en betoog.

Het is het thema dat hij verder wil uitwerken met studenten van ISAC tijdens een workshop van een week die zal afgesloten worden met de presentatie van zijn eigen project Talos dat hier voor de eerste maal in het Frans wordt opgevoerd met Lara Barsacq.

Za. 03.03.2018
20:30
Brussel - La Raffinerie
+/- 50'