🔮 BIËNNALE 2021 🔮

Een Weerzien

Avec :
Ayelen Parolin
Julien Carlier
Boris Charmatz
Lara Barsacq
Emanuel Gat
Jan Martens / GRIP & Dance On Ensemble
Marléne Saldana & Jonathan Drillet
Louise Vanneste
Mette Ingvartsen
Volmir Cordeiro
Jérôme Brabant/ Compagnie L’Octogonale
Josef Nadj
Salia Sanou
Jan Fabre
nora chipaumire

Wij hebben ons deze Biënnale ingebeeld als een daad van weerzien na de afgelopen maanden waar contact afwezig was. Zoveel shows waarvan de première zal zijn uitgesteld, zoveel artiesten die moedig hun reis naar de studio’s zullen hebben hervat in afwachting van hun terugkeer naar de theaters en het publiek, eindelijk! Dit alles zal maandenlang ons dagelijks leven zijn geweest, te lang, terwijl we droomden van een weerzien, in koor luidkeels Dalida’s “Laissez-moi danser …” zingend op het Sint-Katelijneplein in Brussel. Ik schrijf deze woorden in verleden en toekomstige tijd om het uitstel dat ons handelen sinds het begin van de pandemie beheerst (heeft beheerst?) uit de drukken. Wij hebben inderdaad onze activiteiten naar buiten verplaatst en opnieuw publiek kunnen verwelkomen, en soms hebben we de geldende maatregelen en verplichtingen die zo zwaar op ons hebben gewogen omzeild. Maar we hebben steeds een nieuw dansseizoen voor ogen gehouden en, om het in te luiden, deze Biënnale, die de inwoners van Charleroi zo na aan het hart ligt. Wij hebben dit evenement niet willen structureren rond thema’s, maar hebben in plaats daarvan gekozen voor een eenvoudige architectuur; een opendeur en een sterke zichtbaarheid door en voor artiesten van de Fédération Wallonie-Bruxelles en parallel daaraan de grote namen van de internationale scène.

Deze editie blijft trouw aan dit “principe” met het bijkomend mysterie van de effecten die zo’n lange periode van isolement op de werken zal hebben. Wanneer het samenstellen van een programma reeds lange tijd vooraf gebeurt onthult de samenhang ervan zich meestal a posteriori, wanneer de namen bekend zijn, de inhoud van de werken, en diens volgorde.  Het is vaak pas op dat moment dat de rode draad die samenbrengt en samenstelt tevoorschijn komt.

« On nous dit qui nous aimons mais pas comment nous aimons » uitte een van de artiesten van deze Biënnale, dit zou een mogelijke invulling kunnen zijn van ons weerzien dat, naar wij hopen, harmonieus en waarom niet, vreugdevol, zal verlopen. Gewoon om ons te herinneren aan de kracht van het leven, de kracht van dans.

 

 

13.10 > 29.10.2021
Charleroi - Écuries