AVANT-PREMIÈRES

sur invitation

Sinds haar ontstaan is La Raffinerie altijd een plek geweest voor creatie en uitproberen. Onze studio’s zijn dagelijks in gebruik door choreografen en dansers in vol onderzoek. Vanaf dit seizoen kunnen vier projecten van jonge artiesten genieten van begeleiding op maat, ondersteuning voor promotie en een technische residentie naar aanloop van de première. Een uitnodiging aan het brede publiek en professionelen sluit de residentie af. De artiesten in residentie dit jaar zijn : Ikue Nakagawa, Mercedes Dassy, Jonathan Schatz en Pauline Corvellec.

Ikue Nakagawa
Nakami

Geboren in Japan in 1980 maakt Ikue Nakagawa haar debuut als danseres in voorstellingen van Franck Micheletti, Eun Yong Lee en Pascal Rambert. Het feit dat ze twee culturen in haar draagt, van afkomst en van adoptie, heeft gemaakt dat woorden en illustraties een belangrijke plaats hebben in haar artistieke aanpak. Deze bagage geeft haar ook een scherp bewustzijn van rollen en mandaten. In Nakami analyseer t de jonge choreografe de mekanismen van ontwikkeling van een persoonlijkheid en diens schaduwzones.

Mercedes Daisy
B4 summer

Geboren te Brussel in 1990, creëert Mercedes Dassy in 2018 het zeer opmerkelijke i-clit, dat kan beschouwd worden als een nieuw feministisch manifest. De choreografe zet met B4 summer haar onderzoek naar de relatie tussen lichamen en engagement verder. Welke effecten heeft het activisme op een lichaam? Hoe manifesteert een strijdend lichaam zich? Wat doen om vermoeidheid en desillusies, inherent aan elk type van engagement, te overwinnen? Een nieuwe fysische en metaforische speurtocht naar de concepten van impact, spanning en energiestromen.

Jonathan Schatz
MINAKAMI

Oud-leerling van de École de l’Opéra National de Paris, ontmoet Jonathan Schatz in 2009 Gisèle Vienne tijdens de creatie van Kindertotenlieder (gevolgd door Crowd in 2017), en Catherine Contour in 2011, dankzij wie hij de hypnosemethode van Erickson leert kennen. Naast de projecten Trans-Niagara, Elephant_Rock,… creëert hij MINAKAMI, een ontmoeting tussen zijn choreografische werk en het werk Suite van digitale kunstenaar Yannick Jacquet en componist Thomas Vaquié. Ze brengen een meeslepende ervaring tot leven rond de toestanden van water, hypnose, contemplatie, transformaties en trekken een zintuiglijke en poëtische ode aan vloeibaarheid.

Pauline Corvellec
Black & Light

Als vroegrijpe vertolkster neemt Pauline Corvellec deel aan Fauves, een werk van Michel Schweizer, met hetwelk ze gedurende drie jaar in Europa zal toeren. In 2016 wordt ze met Black & Light geselecteerd voor de Danse Élargie wedstrijd, een project dat ze vandaag verder ontwikkelt, met twaalf dansers, acteurs en circusartiesten, in een lange versie en voor alle publiek. Black & Light is een dans van ledematen, een lumineuze en poëtische constellatie, een spel met beelden en uitbeeldingen die vasthangen aan het lichaam.

Do. 05.12.2019
17:30
Brussel - La Raffinerie
Do. 19.12.2019
17:30
Brussel - La Raffinerie
Do. 23.01.2020
17:30
Brussel - La Raffinerie
Do. 20.02.2020
17:30
Brussel - La Raffinerie