Indiening van artistieke bestanden: de volgende indieningsdatum is vastgesteld op 22 mei 2020.
Het project

Als choreografisch centrum van de Fédération Wallonie-Bruxelles is Charleroi danse met zijn verschillende missies het enig instituut dat beantwoordt aan de noden van de actuele dans. Charleroi danse biedt het publiek elk seizoen een ambitieus en internationaal programma en organiseert daarnaast specifieke evenementen. Twee orgelpunten in het jaar van Charleroi danse zijn de internationale dansbiënnale in de herfst, en LEGS, elke lente, dat de geschiedenis van de dans in de kijker zet.

Charleroi danse ontplooit zijn activiteiten op twee sites in twee steden. La Raffinerie in Brussel is een plek gewijd aan dans als vak en richt zich in de eerste plaats op professionelen. Men vindt er 5 bureaus voor productie en diffusie van de Fédération Wallonie-Bruxelles, er worden opleidingen en workshops georganiseerd, artiesten in residentie kunnen er aan hun onderzoek werken en hebben studio’s tot hun beschikking en het publiek kan er genieten van een gevarieerd programma.
Begaan met de toekomst van dans is Charleroi danse bezig met het ontwikkelen van een dansopleiding in Franstalig België, in samenwerking met de volgende partners: l’école d’art La Cambre, l’ULB, l’Université ouverte de Charleroi, l’INSAS en Le Conservatoire royal de Bruxelles. De opleiding zal in het begin slechts een certificaat uitreiken, maar zal op termijn evolueren naar een Master in dans.
Gesitueerd in het hart van Molenbeek, organiseert La Rafinnerie verschillende activiteiten en ontmoetingen voor de bewoners van de gemeente.

Les Écuries in Charleroi richt zich in de eerste plaats op het brede publiek. Met een doorlopend programma en een professionele omkadering kan het publiek duiken in de rijkdom van de choreografische kunst. Opkomende of gevestigde artiesten, Belgische of buitenlandse, actuele dans of dans binnen historisch perspectief, willen de kijk van het publiek op dans verrijken. Met een residentie en 3 studio’s kunnen ook hier artiesten in de best mogelijke omstandigheden aan hun onderzoek werken.

Geschiedenis

Het choreografisch centrum van de Fédération Wallonie-Bruxelles is opgerezen uit het voormalige Ballet royal de Wallonie en heeft op radicale wijze de koers gezet naar hedendaagse dans. Frédéric Flamand stond er aan het hoofd van 1991 tot 2004 en heeft van het centrum een gevestigde waarde gemaakt, niet alleen in Brussel en Wallonië maar ook op internationaal vlak.

In 2004 nam Vincent Thirion het roer over, samen met drie noemenswaardige artiesten van de Franstalige culturele scène in België – Michèle Anne De Mey, Thierry De Mey en Pierre Droulers. Dit kwartet trad in dienst op 1 juli 2005 voor twee opeenvolgende mandaten van 5 jaar.

Sinds januari 2017 staat Annie Bozzini aan het hoofd van Charleroi danse. Met twintig jaar ervaring in de danswereld, wil ze het centrum zoveel mogelijk doen aansluiten bij de noden van zowel artiesten als publiek, en in het bijzonder de jongeren. Voortaan concentreren de activiteiten van het instituut zich volledig op de ontwikkeling van dans op een grondgebied, met als motor “samen dans beleven”.

De twee plaatsen

La Raffinerie

Rue de Manchesterstraat 21
B 1080 Bruxelles

Gebouwd in het midden van de 19de eeuw, vormt de voormalige suikerraffinaderij Gräffe, met zijn bakstenen muren en geraamte uit ijzer en gietijzer, een belangrijke getuige van het industrieel verleden van de Hertogin van Brabantwijk.
In 1979 kregen de gebouwen een culturele bestemming. Het Plan K organiseerde er theater- en dansvoorstellingen, concerten, films, tentoonstellingen.
Begin 2000 werden grote renovatiewerken uitgevoerd door het Belgisch bureau Art & Build en het vernieuwde gebouw werd officieel ingehuldigd in maart 2004. Vandaag huisvest La Raffinerie de Brusselse afdeling van Charleroi danse, Choreografisch Centrum van de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Voor een vraag over het gebruik van één van onze ruimtes verwijzen we door naar onze pagina voor Professionals

Les Écuries

Boulevard Pierre Mayence 65c
B 6000 Charleroi

Bij de oprichting van Charleroi danse vonden de voorstellingen meestal plaats in het Palais des Beaux-Arts van Charleroi, en in het geval van één of ander evenement, ook op emblematische sites zoals het voormalige Musée de l’Industrie in de gebouwen van La Providence, de oude zwembaden in la rue du Fort et de Couillet (Piscine Solvay), l’Université du Travail, de toenmalig verlaten site van Bois du Cazier, enz.
Na een jarenlange zoektocht, en enkele vruchteloze pogingen, doet zich uiteindelijk in 1998 een kans voor met de gebouwen van de rijkswacht aan de boulevard Mayence die slechts voor een deel in gebruik waren. Na onderhandelingen met de schepen van cultuur van de stad Charleroi en een goedwillende, geëngageerde verantwoordelijke van de rijkswacht mag Charleroi danse een deel van de site in gebruik nemen. Met eigen middelen, alsook de steun van het stadsbestuur, beginnen de werkzaamheden. De voormalige manege wordt omgevormd tot één van de mooiste danspodia van de Fédération Wallonie-Bruxelles, met een volledig uitgerust plateau van 400m2 en een dansstudio van 100m2. Twee andere gebouwen worden onder handen genomen en huisvesten nu de kantoren van Charleroi danse, een bar, een tweede, kleinere studio en de technische ateliers.
Dankzij de erkenning van de kwaliteit van het werk van Charleroi danse en de constructieve dialoog met het stadsbestuur krijgt het centrum in 2015 nieuwe studio’s en aangrenzende panden, ontworpen door sterarchitect Jean Nouvel, in samenwerking met het Belgische architectenbureau MDW ARCHITECTURE. Dit stelt Charleroi danse vandaag in staat om zijn ambities ten volle te realiseren. Het centrum is er ondertussen in geslaagd om zijn rol als belangrijke speler in de podiumkunsten van de Fédération Wallonie-Bruxelles te bevestigen en te consolideren en is tevens één van diens belangrijkste culturele vertegenwoordigers op internationaal niveau.

Het team

Mariana AlexoaeSchoonmaakoperatie

Fabienne AucantProductie en projectwerking

Frédéric BarbierTechnische leiding Les Écuries

Brigitte BaudewijnsSchoonmaakoperatie

Thomas Beni
Technische leiding La Raffinerie

François Bodeux
Podium- en videotechniek

Clément Bonte
Podiumtechniek

Annie Bozzini
Algemeen directeur

Gianni Brecco
Technisch directeur

Sarah Dauvin
Schoonmaakoperatie

 

Sacha Delhaye
Stagiair, techniek

Marie-France Demoulin
Boekhouding

Célia Diaz y Andres Public Relations

Stéphanie Djezar
Ticketing

Vladyslav Drovikov
Techniek en Infrastructuurbeheer La Raffinerie

Thibault EichenlaubPartnerships en Web communication

Aliénor Georis
Stagiair, techniek

Olivier Grasser
Algemeen secretaris, externe relaties, communicatie en bemiddeling

Marie Hellin
Communicatie en Pers

Kevin Hottat
Regie licht, techniek

 

Anne Masset
Intendant, kostuums

Pauline Mazeaud
Public Relations en Communicatie

Xavier Meeus
Regie geluid, techniek

Rémy Nelissen
Regie licht, techniek

Bruno Olivier
Regie licht, techniek

Fabienne Pezzuto
Administratie en Financiën

Maurizio Pipitone
Podiumtechniek

Ludovica Riccardi
Productie en projectwerking

Vanessa Spaey
Ontvangst artiesten, Assistent productie

Isabelle Verheiden
Assistent administratie

Aurélien VisentiniBoekhouding

Charleroi danse recrute actuellement
→ Un.e Assistant.e de Production et Accueil des Artistes & Partenaires sur le site de Bruxelles (sous statut ACS) : plus d’infos ici !

Pour toute candidature spontanée, merci de vous adresser exclusivement à Flora Profenna, Responsable des Ressources humaines :


Raad van Bestuur

Voorzitter
Philippe Busquin

Leden
Amaury De Saint Martin
Philippe Fontaine
Frédérique Lachapelle
Claudine Lison
Danielle Piccot
Véronique Salvi

Jean-Christian Sombreffe
Rosa Vaccaro
Jean-Claude Vancauwenberghe
Benoît Vandeput
Patrick Vanlaeke
Jean-Marie Verberght
Frédéric Vertessen
Pascal Verhulst
Hélène Wallemacq

Financiële commissaris
RSM InterAudit
Thierry Lejuste
Céline Arnaud

Observatoren
Freddy Cabaraux
Jean-Luc Delattre
Charles-Yvon Gérard
Martine Lahaye
Catherine Plomteux
Louise Vanneste


Externe Medewerkers

Visuele identiteit
gr20paris

Sociaal Secretariaat
SD Worx

Revisor
RSM InterAudit

IT Manager
Kevin Goffart

De artiesten

Voor de periode 2017 tot 2020 heeft Charleroi danse zich geëngageerd om de creaties van de choreografen Ayelen Parolin en Louise Vanneste te produceren en te programmeren en hen te begeleiden in hun creatief proces.